Hvis du har brug for vejledning med hensyn til arbejde eller uddannelse, kan en a-kasse være for dig. De første a-kasser blev oprettet for over 100 år siden, og a-kasserne er til for at hjælpe dig i forskellige situationer, du kan komme ud for, når du har et arbejde.
1. Fagspecifik eller tværfaglig
Der findes både fagspecifikke og tværfaglige a-kasser. De fagspecifikke a-kasser tillader som regel kun medlemskab til dem, som arbejder eller uddanner sig inden for faget, hvorimod de tværfaglige a-kasser er for alle. En af fordelene ved at vælge en fagspecifik a-kasse kan være de kurser, som der udbydes gennem a-kassen. I en fagspecifik a-kasse vil disse kursustilbud være oprettet med henblik på, at du skal forbedre dig inden for dit fag. Ellers er både fagspecifikke og tværlige a-kasser klar til at hjælpe med vejledning og rådgivning. A-kasse priser kan også variere, så det kan være en god ide at undersøge, hvad de forskellige a-kasser tilbyder i medlemsskabet.
2. Arbejdsløshed
Hvis du lige pludselig står uden job, er det rart at vide, at du har mulighed for at få udbetalt dagpenge, indtil du finder et nyt arbejde. Du skal dog være opmærksom på, at a-kasser kræver, at du har været medlem i et bestemt antal måneder, inden de må udbetale dagpenge til dig. Så hellere meld dig ind i dag end før du står i en træls situation uden arbejde.
3. Hjælp til jobsøgning
A-kassernes primære opgave er at hjælpe dig med at finde et arbejde, når du er arbejdsløs, og samtidig udbetale dagpenge i den periode, hvor du er uden job. Derfor er det et krav, at du kommer til samtaler og sender ansøgninger afsted for at have ret til dagpenge. I andre tilfælde hvor du bare gerne vil lære at skrive en bedre ansøgning eller få styr på dit CV, kan en a-kasse også hjælpe.