Ejer eller leaser du en bil i Danmark, skal du også betale ejerafgift. Der er dog flere forskellige typer ejerafgift, hvorfor det ikke er alle, der betaler det samme. Dette gør sig naturligvis både gældende i forhold til typen af ejerafgift, men også i forhold til beløbet.
Fælles for alle typer ejerafgift er, at det er et beløb, du som bilejer eller -bruger bliver opkrævet. Det er ikke en afgift, der kun betales én gang, men er derimod en afgift, der skal betales løbende. Typisk bliver den opkrævet halvårligt.
Hvilke typer ejerafgifter findes?
Der findes i alt tre forskellige ejerafgifter. De tre typer ejerafgifter er henholdsvis vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift. De adskiller sig på flere punkter, og beregnes på forskellige måder. Om du skal betale den ene eller anden type ejerafgift, afhænger af, hvornår din bil første gang er indregistreret.
Er din bil indregistreret før den 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Hvis den derimod er indregistreret før 1. juli 2021, skal du betale (med få undtagelser) grøn ejerafgift. Er din bil derimod indregistreret fra og med 1. juli 2021, skal du betale CO2-ejerafgift.
Hvorfor er man overgået til CO2-ejerafgift?
Det er ikke uden grund, at man har valgt at overgå til CO2-ejerafgift. Det hænger nemlig sammen med, at der er kommet et større fokus på miljøet. Det betyder, at det koster dyrt, hvis man har et ønske om at erhverve sig og køre i en bil, der ikke er helt så miljøvenlig.
Idéen med den nye ejerafgift er nemlig, at jo mere din bil udleder af CO2, jo mere skal du betale i ejerafgift. Helt konkret bliver denne afgift derfor beregnet ud fra, hvor mange gram CO2 din bil udleder pr. kilometer. Jo mere den udleder, jo dyrere bliver det for dig at køre rundt i den.
Vægtafgiften blev forældet
Grunden til, at man ikke længere skal betale vægtafgift på bil er, at denne afregningsmodel er blevet forældet. Her vil det nemlig bilens slid og belastning på vejene, der lå til grund for, hvor meget, der skulle betales i ejerafgift. I dag er det i højere grad miljøet, der er i fokus.
Har du en bil, der er indregistreret før 1. juli 1997, er det dog stadig denne metode, din ejerafgift er beregnet ud fra. Her er det derfor en fordel at have en bil, der ikke er for tung, da den dermed slider mindre på vejene – og det betyder, at du slipper med en lavere afgift.