Dette indhold er sponsoreret
Vi kender nok alle til følelsen af at være forstoppet en gang imellem, men for nogen er forstoppelse et regelmæssigt problem. Når man bliver forstoppet, kan man føle fysisk ubehag, men også psykisk ubehag, idet det kan være en frustration at tage fra hjemmet uden at have været på toilettet. Lever du med forstoppelse, er gode råd dyre, men forstoppelse behøver ikke at ødelægge din livskvalitet.
Derfor bliver vi forstoppede
Forstoppelse er en tilstand, hvor man har svært ved at komme af med sin afføring. Er du forstoppet, vil du typisk kun komme af med din afføring højst et par gange om ugen eller sjældnere, hvilket kan være til stor gene. Alle mennesker kan risikere at blive forstoppet, men kvinder bliver forstoppede dobbelt så meget som mænd. Det er især kvinder i alderen 15-40 år og ældre over 65, der bliver forstoppede. Forstoppelse kan også opstå i forbindelse med sygdomme, såsom lavt stofskifte og sukkersyge eller efter operationer. Forskellige typer af medicin kan også føre til forstoppelse. Årsagen til at mange ældre bliver forstoppede er typisk, at de drikker for lidt væske og bevæger sig for lidt i løbet af dagen.
Tarmstimulerende Exo-Massage
Har du jævnligt problemer med forstoppelse, kan den tarmstimulerende MOWOOT være en stor hjælp. MOWOOT er et bælte, der trykker på bestemte dele af tyktarmen, så tarmfunktionen stimuleres. Bæltet giver en form for ydre massage ved hjælp af fire luftfyldte rum, der presser og trykker på tyktarmen fra dens begyndelse og frem mod endetarmen. Bæltet virker altså ligesom en massage fra en fysioterapeut, men er en mere tilgængelig massageløsning, der kan tages frem og lægges væk efter behag. Bæltet giver ingen bivirkninger (ud over toiletbesøg) og kan med fordel bruges i cirka 10 til 20 minutter dagligt og fra en til flere gange dagligt, som man synes, det fungerer bedst.
Andre gode råd mod forstoppelse
Mildere grader af forstoppelse kan lindres ved at ændre livsstil. Fysisk aktivitet er væsentligt at integrere i dine daglige rutiner, hvis du vil komme forstoppelse til livs. Desuden hjælper det også at nedsætte dit kaffe- og alkoholforbrug og undgå rygning. Derudover skal du huske at drikke masser af væske hver dag og at spise en fiberrig kost, der indeholder groft brød, frugt og grøntsager. Har du svært ved at spise nok fibre, kan du bruge et kosttilskud som for eksempelvis HUSK, der nemt kan drysses over havregrynen eller yoghurten om morgenen. Hvis ingen af disse løsninger hjælper på din forstoppelse, kan det være nødvendigt at supplere med et afføringsmiddel. Drøft problemet med din læge, hvis det påvirker dig for meget i dagligdagen.