Har du styr på indeklimaet i din bolig? Indeklimaet har stor betydning for din og familiens sundhed. Derfor er der ingen tid at spilde.
Når du begynder at undersøge de klassiske symptomer, vil du opleve, at alle mennesker ikke er lige følsomme. Vi reagerer forskellig på påvirkningerne fra dårligt indeklima. Eksempelvis er børn mere følsomme end voksne. Og ældre mennesker er mere følsomme end de yngre. Samtidig er der nogen, som hurtigere oplever gener fra træk, skiftende temperaturer eller ubehagelige lugte.
Så lad dig ikke snyde af, at nogle familiemedlemmer er mere påvirket end andre.
Sådan gør dårligt indeklima dig syg
Problemer med fugt og skimmelsvamp er klassikere, når det kommer til dårligt indeklima. De medfører begge gener, som kan virke små og ubetydelige i sig selv, men i det store billede viser de tydelige tegn på, at der kan være noget helt galt med indeklimaet i din bolig. Vær især opmærksom på, om symptomerne forsvinder, når du og familien opholder jer andre steder. Det kan være på arbejde eller på en ferie.
De typiske symptomer er gener i form af irriterede øjne, hoste, hovedpine, træthed og allergi – eller sågar mere alvorlige sygdomme som astma.
Hvis du eller din familie døjer med nogen eller flere af de nævnte symptomer, er der grund til at gribe til handling. For selvom det kan virke som små gener, skal der gøres noget ved problemet.
I værste fald kan længerevarende påvirkning få alvorlige konsekvenser for jeres helbred. Allergi kan udvikle sig til astma, og hoste kan udvikle sig til kronisk bronkitis. Derudover kan generel utilpashed påvirke din søvnkvalitet, din koncentrationsevne og din produktivitet på arbejdet. Og så er vi slet ikke nået til, hvad fugt- og skimmelproblemer gør ved dit hus på den lange bane.
Så der er masser af gode grunde til at tage et kig på indeklimaet.
Er der for meget fugt i din bolig?
Selvom fugt er en helt naturlig ting, så kan for store mængder være skadelige for din bolig. Der er nogle simple tegn, som du nemt kan holde øje med derhjemme. Er der kondens på ruderne, skimmelvækst på vægge og fuger, eller lugter der dårligt?
Det er klassiske tegn, der skal få alarmklokkerne til at ringe. Har du mistanke om, at din bolig er for fugtig, bør du sætte gang i en undersøgelse for skimmelsvamp. Det kan lyder voldsomt. Men heldigvis findes der også simple hjemmetest, som du kan starte med. Giver den udslag, bør du kontakte en professionel fagmand.
Med en fugtmåler kan du måle, hvor høj den relative luftfugtighed er i din bolig. Indenfor skal luftfugtigheden helst ikke overstige 40-45 procent om vinteren og 60-65 procent om sommeren.
Grunden til den højere grænse om sommeren er, at luften er varmere på den årstid. Og da varm luft oftere er fugtig, er det næsten umuligt at holde procenten nede.
Sørg uanset årstid for masser af udluftning, så du får skiftet luften. Du skal helst sørge for gennemtræk tre gange om dagen. En god måde at huske det på er: når du børster tænder om morgenen, når du kommer hjem fra arbejde, og når du børster tænder om aftenen.